Belse Forel

Deze nieuwe creatie van brouwerij ’t Kroontje tracht tegemoet te komen aan de vraag naar suikervrije bieren. De Belse Forel is onze interpretatie van een zeldzaam trappistenbier uit de Gaumestreek. Met een alcoholpercentage van 7,5 % en de afwezigheid van restsuikers zal dit bier u aangenaam verrassen. Dit bier wordt officieel aan u voorgesteld op zondag 8 december 2019 in onze degustatieruimte.
-- source: https://www.facebook.com/BrouwerijtKroontje

general info
brewery: 't Kroontje
alc. perc.: 7.50
date of first
brew:
8 December 2019
category: amber
website: http://www.tkroontje.be/

brew info
fermentation in bottle: yes
 
bitterness: 42 EBU

storage info
no storage information available.

pouring info
no pouring information available.

ingredients
malt:
Gerstemout
hop:
Hopbloemen
sugar:
Bottelsuiker
water:
.
yeast:
.

contributions (recent)
New photos added by user Geeroms Rudi — 16/07 19:44
Created by user Geeroms Rudi — 16/07 19:43

beer comments
Geeroms Rudi
Score:
Comments: Gekocht bij drankencentrale Verhelst in Dendermonde op 26-06-2020. En thuis geproefd op 11-07-2020.
Belse Forel wordt gebrouwen door brouwerij ’t Kroontje in Denderbelle (Lebbeke). Volgens de brouwer die een suikervrij bier wou ontwikkelen is het zijn eigen interpretatie van een zeldzaam trappistenbier uit de Gaumestreek.
De Gaumestreek? Is daar niet de Abdij Notre-Dame d'Orval gelegen, en prijkt er in hun logo geen forel? Ook werkt Orval met Brettanomyces gist en met dryhopping zoals ook ’t Kroontje hier doet. En een Orval van 4 à 5 maand oud heeft ook geen restsuikers meer. Waarom al die geheimzinnigheid? Zeg dan gewoon ‘ik wou een Orval brouwen’.
Maar niet getreurd, we gaan die Belse Forel eens proeven. Wel opletten bij het openen, ik had te maken met een stevige gusher, minstens 1/3é van het bier ging verloren. De rest had een amber kleur en was waarschijnlijk door het gushen wat mistig van uitzicht. Het overvloedige beige schuim nam de vorm aan van een gelijkmatige laag en bleef sterk aan de glaswand kleven. Na een tijd was het wel ingezakt tot een fijn laagje van ongeveer 1 mm dikte. CO2 pareling niet kunnen zien wegens te mistig. Er bleef wat gistdepot over op de bodem van het flesje.
HET AROMA:
Lichte zurigheid, karamel-zoetig, mout, ietwat rokerig zelfs.
DE SMAAK:
Fruitzurig, licht zoetig, een houttint.
HET MONDGEVOEL:
Medium body die naar het eind wat wateriger wordt, en een ietwat platte koolzuurprikkeling.
DE NASMAAK:
Vloeit uit, lichte bitterheid, toch licht suikerzoet, hopbitterig, een houttint en een lichte zurigheid.
HET TOTAALGEVOEL:
Een harmonieus biertje. Met de hakken over de sloot evenwel, de tinten om een ‘onevenwichtig’ totaalgevoel te krijgen zijn aanwezig maar slechts in zeer lichte mate.
HET VERDICT:
Dit smaakt voor 75% als een geuze, misschien wat te veel Bret-gist gebruikt? Een Orval krijgt voor de tweede gisting de Bret, dus eerst gebruikt men nog een andere. In het aroma vindt je eigenaardig genoeg een zekere rokerigheid. De body word naar het einde toe wat wateriger. Misschien is hier ook een sterke aromahop gebruikt wat de typische smaak zou kunnen verklaren.
In list: tasted beers
last login:
24/09 19:02
created: 16/07 19:47

Did you find a mistake or do you have information you wish to share? Please let us know.